Na svijetu se govori od 5.000 do 7.000 jezika. Nema usaglašenog mišljenja stručnjaka o tačnom broju jezika, jer danas još nema egzaktne definicije što razlikuje dva jezika. Naime ponekad su dijalekti jednog jezika sličniji nekom drugom jeziku (npr. neki njemački dijalekti i nizozemski jezik), nego dijalektima svog nativnog jezika. Imate želju da brzo naučite neki od stranih jezika? U nastavku Vam donosimo nekoliko savjeta koji će Vam olakšati učenje! Svako može brzo savladati strane jezike, samo je bitno odabrati ispravne tehnike učenja.

1. Učite fraze, a ne riječi!

Fraze je lakše naučiti, a i poprilično ćete se nasmijati ako se posvetite frazemima (izrazima prenesenog značenja). Npr. francuski frazem: manger son chapeau u doslovnom prijevodu znači: pojesti svoj šešir. Ono što francuzi zapravo time žele reći je: priznavanje vlastite pogreške nakon što nam neko drugi dokaže da smo u krivu. Sada kada znaš ovaj frazem, znaš već i 3 francuske riječi: manger = pojesti, son = svoj, chapeau = šešir i jednu cijelu rečenicu. Vidiš da je jednostavno?

2. Nemojte napamet učiti gramatička pravila!

Naravno, pravila je dobro znati, ali zapamti svoj krajnji cilj – naučiti jezik, a ne pravila. Učenjem stranog jezika na ovaj način samo ćete se usporiti i zbuniti, jer umjesto da kažete rečenicu, razmišljati ćete o pravilima.

3. Koristite mape uma!

Mape uma su fantastičan način za brzo učenje jezika. Sve što naučite kroz mape uma ćete sigurno pamtiti daleko duže nego ono što učite bubanjem napamet. Osim toga, učenje putem mapa uma je nevjerovatno zanimljivo i budi u Vama kreativnost. Mape uma je važno da crtate sami. Svako od nas ima svoju asocijaciju za određeni pojam, tako da će naš mozak najbrže zapamtiti upravo našu asocijaciju.

4. Slušanjem učite pravilan izgovor

Putem video klipova na YouTubeu i sličnim kanalima, slušajte kako izvorni govornici izgovaraju riječi iz jezika koji namjeravate naučiti i ponavljajte na glas. Ako putujete gradskim prijevozom ili se vozite radi rekreacije na biciklu, slušajte muziku ili drugu vrstu audio zapisa na stranom jeziku kojem ste se posvetili, kako bi što više bili u dodiru s njim. Osim toga, već postoje aplikacije putem kojih možete slušati rečenice na pojedinom jeziku, a zatim ponavljati iste, uz to da vam se pogrešni izgovori zabilježe, kako bi ih mogli ispraviti. Gledajte filmove s titlovima, a zatim bez njih. Ako ste već upoznati s izgovorom, a donekle i s vokabularom određenog jezika, svoje znanje proširite tako što ćete frazeološke i teško prevodive izraze čuti, a zatim i pročitati na maternjem jeziku. Ovisno o stepenu napretka, dobro je ugasiti prijevod, te pokušati razumjeti radnju na stranom jeziku. Ovako ćete isprva shvatati tek kontekst, a s vremenom i pojedinosti.

5. Pronađite osobu za razgovor

To danas barem nije komplikovano. Možete početi s društvenim mrežama, ili s mrežom svojih kontakata. Učite li naprimjer portugalski, povežite se s ljudima iz Portugala ili Brazila, koji dijele muzički ukus, ili imaju neke druge slične interese. S druge strane, možda među svojim prijateljima imate nekoga ko poznaje Portugalca koji je došao na studentsku razmjenu, ili osobu koja je neko vrijeme provela u zemljama gdje se portugalski govori. Komunikacija s osobom koja tečno govori određeni jezik, a koja ujedno može i ispraviti vaše pogreške, bit će veliki iskorak. Isprva susreti mogu biti malo neugodni i zbog činjenice da jezik tek „natucate“, no zapamtite da je manjak samopouzdanja jedan od najvećih neprijatelja pri učenju stranih jezika.